Recepty, dobrůtky a mňamky...:)

Pečeme hermelín v županu...



Photobucket
Vyválíme lískové těsto

Photobucket
na těsto dáme kolečko salámu a hermelín, přeložíme a vykrojíme

Photobucket
Můžeme ochutit dle své chuti

Photobucket
Vykrajovat můžeme třeba hrnečkem...

Photobucket
Uděláme takto krásné bochánky

Photobucket
Na plechu pomažeme máslem nebo vejcem, posypeme kmínem

Photobucket
A pečeme až hezky zhnědnou...

Photobucket
Dobrou chuť... :)

Photobucket
 

 

Vyzkoušejte!

 

Hermelín v županu - fantazie!!! (ještě jednou... )

Photobucket

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

na 10 kusů: 2 balení listového těsta, 5 hermelínů nebo stříbrňáků (fantastický je pikantní Vltavín), 20 plátků šunky, kečup, 1 vejce na potření, sezamové semínko. Z jednoho těsta ale klidně uděláte 6 kusů.


POSTUP PŘÍPRAVY

Vyválíme si na pomoučněném vále listové těsto a rozkrájíme na obdélníky. Položíme šunku, potřeme kečupem,potom rozkrojený hermelín nebo jiný sýr na polovinu, opět kečup a zase šunku. Polovinu těsta přehneme přes náplň a pořádně přitlačíme!!!! Potřeme vejcem a posypeme sezamovým semínkem nebo lněným. Můžete dát klidně sůl a kmín. Pečeme v horké troubě asi 15 minut.

_______________________________________________________


NADÍVANÉ BRAMBORY - SKVĚLÁ NÁPADITÁ VEČEŘE!

Photobucket

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

8 ks velkých brambor, 4 vejce, 8 plátků másla, 10-15 dkg šunkového salámu, 15 dkg cihly, sůl, pepř, grilovací koření, sladká paprika, bazalka

POSTUP PŘÍPRAVY
Velké brambory omyjeme a uvaříme ve slupce. Šunku nakrájíme na dlouhé proužky a sýr nahrubo nastrouháme. Vychladlé brambory oloupeme, malou lžičkou vydlabeme a vložíme do pekáčku. Každý brambor celý osolíme. Na dno vydlabané díry dáme nejprve kousek másla, na to proužky šunkového salámu, které úmyslně necháme koukat ven a na to rozklepneme vajíčko (stačí dávat 1/2 vejce do každého bramboru). Vůbec nevadí, jestli bílek přeteče do pekáčku. Vejce osolíme a opepříme. Celý brambor zasypeme dostatečným množstvím strouhaného sýru. Vršek okořeníme trochou grilovacího koření, sladké papriky a bazalky. Pekáček dáme do vyhřáté trouby a při 230°C pečeme asi 20 min.
Upečené brambory ihned podáváme. Jsou výborné samostatné pouze se zeleninou nebo jako neobvyklá příloha k masu.
VYZKOUŠEJTE!!! ZARUČUJI, ŽE VÁM BUDE CHUTNAT !

        ____________________________________________________

Plněná veka - výborná

Photobucket

 

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Plnila jsem i rohlíky, bagety  nebo jen namazat na veku to taky jde

POSTUP PŘÍPRAVY

100 g šunkového salámu, 1 vejce uvařené natvrdo, 1 tavený sýr, 50 g pomazánkového másla, 1 lžička hořčice, 1 sladkokyselá okurka, 1 kapie, pepř, sůl. Veku podélně rozkrojíme, vybereme střed (necháme pouze tenkou kůrku). Vejce nastrouháme, přidáme hořčici, nasekanou kapii, salám, okurku, sýr a přidáme rozdrobený střed veky. Smícháme s trochou nahřátého másla v kašovitou hmotu, kterou naplníme obě poloviny a spojíme. Zabalíme pevně do utěrky a necháme v chladničce do druhého dne uležet. Krájíme na 1-1,5 cm chlebíčky.
 

_________________________________________________

 


PANGASIUS ze Švédska - vše z jednoho pekáče

Photobucket

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

0,5 kg pangasius (nebo jiné vykostěné ryby), 6 středních brambor, 2 mrkve, 1/2 většího pórku, 2 kysané smetany, pažitka (nakrájená menší hrst), kopr (taky nakrájená menší hrst), 20 dkg tvrdého sýra, koření na ryby, kmín, sůl, pepř, máslo na vymazání formy

POSTUP PŘÍPRAVY

Pekáč vymažeme máslem, naskládáme na kolečka nakrájené brambory, osolíme a okmínujeme. Na pánvi na másle opražíme nastrouhanou mrkev s pórkem. Tuto směs naložíme na brambory. Pangasius posypeme kořením na ryby, kmínem a položíme na směs mrkve s pórkem do pekáče. Dáme zapéct na 15 minut na 200 stupňů. Mezi tím si připravíme omáčku ze 2 kysaných smetan, kopru a pažitky (jde použít jakákoliv bylinka - např. petržel, bazalka), trochu soli a pepře. Nastrouháme si sýr. Po 15 minutách navršíme na rybu omáčku a zasypeme sýrem. Pečeme cca 40 minut. Je to opravdu dobrota. Dobrou chuť.

______________________________________________________

ĎÁBELSKÉ TOUSTY - nejen na topinky

Photobucket


POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1kg paprik, 1kg rajčat, 3 velké cibule, 1 paličku česneku, 1/2 balení DEKO- kořenící přípravek sypký k nakládání okurek a zeleniny, 5-7 feferonek, 1 kg pečeného umletého masa (my dáváme bůček)

POSTUP PŘÍPRAVY

Všechnu zeleninu pomeleme na masovém strojku a povaříme asi 1,5 hodiny aby se odpařila voda. Pak přidáme upečené ( před pečením moc nesolit) a umleté maso a ješte trochu povaříme. Dáme trochu vychladnout a plníme do malých skleniček (nejlepší jsou od dět. přesnídávek se šroubovacím uzávěrem, nebo od tatarky apod.) A sterilizujeme tak 10-15 min.
__________

Tak když už máte ďábelky, poradím dobroučký obídek.
Z vepřového masa (kuřecího) nakrájejte kostky, osmáhněte cibulku, poduste na ni vepřové nebo kuřecí kostky a když už bude maso téměř hotové, přidejte skleničku toustů a dodělejte do měkka. A na konec trošku zahustit moukou. Já k tomu dělám malé bramboráčky a když se mi nechce, tak udělám jeden velký bramborák, na něj nanesu směs, přehnu a je to vynikající obídek.

BEZKONKUREČNÍ POMAZÁNKA KE GRILOVANÉMU MASU - BEZ NÍ SE UŽ GRILOVÁNÍ NEOBEJDE :-))))

 

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 tvaroh (nejlépe vanička), 1 bílý jogurt, 10-15dkg na jemno nastrouhané nivy (jak kdo má rád), 2 rozetřené stroužky česneku, popřípadě trochu majonézy nebo tatarky, sůl, pepř

 

POSTUP PŘÍPRAVY

Všechny suroviny nejlépe ručním šlehačem vymícháme. Sůl a pepř dle chuti, kdo má rád pikantní může přidat trochu chilli. Majonézu můžete přidat, ale nemusí být. Je to další možná varianta - prostě dle chuti. Na ozdobení občas přidám nasekanou pažitku. Je to fakt úžasný "toping" k jakémukoliv grilovanému masíčku či rybě.
 
_____________________________________________________


Grilovací pekáč(ek)

Photobucket
 
Před grilováním

 

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Vepřové maso, kuřecí maso, vepřová játra, cibule, mrkev, žampióny, paprika, česnek, brambory, sůl, pepř, paprika sladká, grilovací koření, olej, voda

POSTUP PŘÍPRAVY

Vše nakrájíme na kousky, dáme do pekáčku (může být i alobalová miska), okořeníme, zalijeme olejem a vodou (vody radši více než méně, aby se vám to nepřipálilo), přikryjeme alobalem a děláme na ohni tak 1,5 - 2 hodiny.  Jinak si můžete do směsi přidat cokoliv jiného, fantazii a chuti se meze nekladou.
 

______________________________________________________


KVĚTÁKOVÉ PLACIČKY -rychlé a výborné jídlo.

Photobucket
 

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 menší květák, 9 lžic polohrubé mouky, 9 lžic mléka, sůl, pepř, 2 žloutky, sníh ze 2 bíků,

POSTUP PŘÍPRAVY

Nastrouhat syrový květák, NEVAŘIT !!!!!!!  Vše promíchat a do rozpáleného oleje na pánev tvořit placičky průměru dlaně.
Podáváme s bramborem, bramborovou kaší kaší, hranolkami nebo jen tak samotné...s tatarkou je to výborné.

 

 

Půlnoční polévka zvaná královská



recept je určen pro 4 osob(y)

Ingredience:
500 g hovězího hrudí nebo žebra,
500 g slepice na polévku,
2 1/4 l hovězího vývaru (může být i z kostky),
1/2 šálku očištěného celeru pokrájeného na proužky,
šálek očištěné, rovněž na proužky rozkrájené mrkve,
1 1/2 šálku očištěného, na jemné kroužky nakrájeného pórku,
šálek pokrájené kapusty,
sůl,
pepř,
1 ČL jemně krájené pažitky nebo petrželky,
1/2 ČL sušeného kerblíku,
4 morkové kosti

Příprava:
Do horkého hovězího vývaru vložíme předem krátce ovařené hovězí maso a na malém ohni je podle kvality masa asi 2-2 1/2 hodiny téměř doměkka uvaříme. Asi v polovině uvedené doby přidáme do hrnce na kusy pokrájené (rozmrazené nebo čerstvé) slepičí maso a půl hodiny před koncem varu všechnu zeleninu. Společně na mírném ohni pod poličkou vaříme, až maso i zelenina změknou. Je-li třeba, přidáme trochu vody. Hovězí maso i slepici vyjmeme a nakrájíme na úhledné kousky. Polévku podle chuti ještě osolíme a opepříme.

Morkové kosti nevaříme s polévkou, vložíme je syrové na chvíli do horké trouby (krátké kosti stačí na tři minuty, delší na pět minut). Poté morek lehce vyklepneme a necháme vychladnout. Těsně před podáváním polévky jej nakrájíme na kolečka. Aby se nerozpadl, vložíme jej jen nakrátko do vřelé polévky a ihned podáváme. Tímto způsobem připravený morek je chuťově výborný a vzhledný.

Přeji dobré chutnání a žádné brebtání... :o))
 

Photobucket
 

Znojemská pečeně, pokaždé jinak...

Papáníčko... dobrou chuť! :o)



zpět na hlavní stranu

kategorie: pečené hovězí maso

recept je určen pro 4 osob(y)

 

Ingredience:
500 g zadního hovězího (kýta, nízký bok),
4-5 sladkokyselých (nejlépe znojemských) okurek,
kořenová zelenina (2 střední mrkve, 1 menší petržel, centimetrové kolečko ze středního celeru),
2 střední cibule,
2 lžičky mleté sladké papriky,
4 zrnka nového koření,
20 zrnek pepře,
2 bobkové listy,
špetička tymiánu,
sůl,
2 lžíce hladké mouky na zahuštění,
1/2 kostky masoxu,
olej.

Příprava:
V papiňáku rozpálíme olej a vložíme na kolečka nakrájenou mrkev, petržel, cibuli, na kostičky nakrájený celer, nové koření, pepř, bobkový list a tymián. Za častého míchání děláme 10-15 minut. Poté vložíme očištěné a osolené maso.

Opečeme je po všech stranách během 5-6 minut. Zasypeme paprikou, zalijeme vřelou vodou, přidáme masox, 1 malou rozpůlenou okurku a necháme dělat 50-60 minut. Maso vyjmeme, do vařící se omáčky nalijeme mouku rozmíchanou ve studené vodě a za velmi častého míchání vaříme 6 minut. Dochutíme solí, případně lákem z okurek či citrónovou šťávou (nic nepřeháníme).

Přes síto přecedíme na maso nakrájené na tenké plátky a necháme ještě 3 minuty prohřát. Na plátky masa na talíři si každý dává podle chuti na kostičky nakrájené okurky.


Příloha - houskový knedlík, rýže, v troubě na pomaštěném plechu pečené centimetrové plátky brambor (pečou se zhruba 30 minut).

Autorem receptu je pepicek

zpět na hlavní stranu

--------------------------------------------------------------------

 

Znojemská pečeně

Recepty > Masitá jídla a ryby > Hovězí maso


 
Hodnocení: 11111
Cena: 11100

Doba přípravy: 60 minut

Energetická hodnota: ---

Ingredience pro přípravu 4 porcí:

800 g zadního hovězího masa, nebo vepřové kýty | 60 g slaniny | sterilované okurky | vývar z MAGGI Masovývar | 1 lžíce hladké mouky | pepř | 1 cibule | 2 lžíce rostlinného oleje | pepř | sůl

Příloha:

Podáváme s brambory, rýží nebo houskovými knedlíky.

Příprava:

Maso prošpikujeme slaninou nakrájenou na hranolky, osolíme a opepříme. Na rozehřátém oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme maso a zprudka po obou stranách opečeme. Podlijeme vývarem nebo vodou, přiklopíme poklicí a v předem vyhřáté troubě upečeme doměkka. Během pečení podle potřeby podléváme dalším vývarem, přeléváme vypečenou šťávou a občas obrátíme. Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, přidáme mouku, chvíli osmahneme, za stálého míchání ředíme vodou a dobře povaříme. Přecezenou šťávu dochutíme a ještě dobře povaříme s masem nakrájeným na plátky. Na talířích maso posypeme na plátky nebo na kostičky nakrájenou okurkou.

Autor:

centrum

http://recepty.centrum.cz/

---------------------------------------------------------------------


 

Roštěná, hovězí na houbách a znojemská pečeně

4.7.2007 10:50 | Helena | oblíbené recepty

Rozhodla jsem se, že na blog občas dám i recept, který sice je obecně známý, ale jelikož jsem stále ještě mladá ;-), mám kolem sebe lidi, kteří některé běžné recepty našich babiček a maminek ještě nikdy nezkoušeli a občas se na ně ptají. Tak dnes to bude velice snadná a vděčná klasika s obdobným základem - roštěná, roštěnky na houbách a znojemská pečeně/dušeně :-).

A (nejen) pro ty, kdo si přáli na mojem blogu recepty je na konci připojená anketa, abych věděla, jaké recepty chcete nejvíc.


základ (pro 2 osoby):

2-3 plátky hovězí roštěné (ukrojené přes vlákno)
špek
1-2 cibule
sůl, pepř
trochu mouky (není nutná, já většinou ani nedávám)

hovězí na houbách:
+ houby (já používám nejčastěji sušené), pokud syrové, je lepší je připravit zvlášť (podusit nebo osmahnout)

znojemská pečeně:
+ sladkokyselé okurky (podle chuti, tak 3 větší)

Na drobné kostičky nakrájíme cibuli a špek.
Maso naklepeme, nakrojíme po stranách, osolíme, opepříme, promísíme v misce s cibulí a špekem a necháme naložené alespoň půl dne (přiznávám se, že když není čas, krok naložení vynechávám ;-)).
Pak na pánvičku vložíme cibuli a špek a osmahneme. Následně cibuli a špek vyndáme a osmahneme na prudkém ohni a oleji jemně pomoučené maso - z obou stran (jen chvíli, aby se zatáhlo).
Pak přidáme osmahnutou cibulku a špek a zalijeme vodou. Přiklopíme pokličkou a dusíme do měkka (cca 50-80 min.). Průběžně podléváme vodou.
Nakonec maso vyndáme a vzniklou omáčku můžeme ještě dochutit solí a pepřem a zahustit trochu moukou (rozpuštěnou předtím v trošce vody, aby se neudělaly hrudky).

Pokud chceme dělat maso na houbách, ve fázi prvního podlévání vodou vhodíme sušené houby, nebo přidáme předpřipravené houby (ty až později, aby se nerozvařily).

Pokud chceme udělat znojemskou omáčku, v poslední fázi (po vyjmutí masa) přidáme na nudličky nakrájené sladkokyselé okurky (nejlépe předtím krátce osmahnuté) a chvíli v omáčce povaříme.

Když dělám masa víc, peču ho v troubě (trošku dýl, cca 70-90 min) a je to tedy pravá pečeně ;-).
Taky jsem viděla recepty, kdy se maso osmahne zvlášť (nedusí se vůbec) a omáčka se pak udělá z výpeku po vyjmutí masa. Ozkoušené to nemám, výhodou pak je, že doba přípravy se zkrátí tak na 20 min. Ale myslím, že to nebude tak dobré.

Jako přílohu mám nejraděj klasickou bílou rýži (nebo rýži Basmati), ale dá se to jíst i s houskovým knedlíkem. Znojemskou má někdo dokonce rád i s těstovinami, mně to ale příliš připomíná základkovou školní jídelnu.:-)

zdroj: http://helenin.blog.cz/   děkuji :o)


 

 

Copak dnes máte dobrého? :)

Jestli už vám došla fantazie ve vymýšlení, co dobrého uvařit, inspirujte se:


Photobucket


AZ recepty

Kuchaři a kuchařky Vám zde předávají své recepty, které se často dědí z generace na generaci. Jsou tu pro Vás - pro Vaši inspiraci. Najdete zde recepty jak z české kuchyně tak z ostatních zemí.

Namátkou vybírám:

Brambory dušené ve vlastní šťávě


Ingredience

2 kg brambor, 20 g tuku, 50 g tuku nejlépe sádla, 250 g salámu nebo uzeného masa, zelená petržel nebo pažitka, aso 10 g soli.


Příprava

Oškrábané brambory nakrájíme na kolečka. Vrstvu vložíme do vymaštěného rendlíku, posypeme ji sekaným masem, poklademe kousky tuku a zasypeme rozsekanou pažitkou. Takto pokračujeme, až nahoru přijdou brambory pokropené tukem. Nádobu zakryjeme dobře přikéhající poklicí a brambory dusíme na mírném ohni do měkka.

 

Množství pro:    4 osob(y)
Doba přípravy:  50 minut
Obtížnost:         zvládne každý

http://www.az-recepty.cz/
 

 

Máte rádi špagetky?

Tak vyzkoušejte tyhle... :o)




Dobrou chuť!!! :o)
 

Šátečky plněné masem a brokolicí

Něco na zub... :)


zavri okno

Co rychlého a dobrého? Do listového těsta zabalené kořeněné mleté maso s růžičkou brokolice.


 

Ingredience:
mléko 4 lžíce
mleté maso 500 g
strouhanka 2 lžíce
hladká mouka 2 lžíce
vejce 1 ks
česnek 4 stroužky
mandlové lupínky 100 g
mletý pepř 1/2 lžičky
brokolice 1 ks
koření na steak 1/2 lžičky
sůl 1 lžička

 

na ozdobu:
mandlové lupínky  
růžičky brokolice  
hlávkový salát  

 

na potření:
vejce 1 ks

 

podle potřeby:
hladká mouka  

 

těsto:
mražené listové těsto 1 balíček





Postup přípravy receptu:

Smícháme maso s vajíčkem, přidáme mouku, strouhanku, sůl, pepř, koření, najemno nastrouhaný česnek i mléko. Dobře promícháme a nakonec přimícháme mandlové lupínky. Pokud se nám směs zdá příliš hutná, přidáme kapku mléka.

Brokolici spaříme vřelou vodou, ponoříme do studené vody a necháme okapat.

Těsto (3 plátky) necháme rozmrazit při pokojové teplotě. Potom těsto rozválíme na pomoučeném vále na čtvercovou placku. Každý díl rozkrájíme na čtyři kusy. Do středu každého dáme masovou směs a do ní vtiskneme růžičku brokolice.

Každý čtverec složíme jako šáteček, vždy protilehlé strany přitiskneme prsty silně k sobě. Přendáme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v rozehřáté troubě na 150 °C asi 10 minut dorůžova.

Podáváme na hlávkovém salátu a můžeme ozdobit mandlovými lupínky a růžičkami brokolice. Šátečky plněné masem a brokolicí chutnají skvěle jak teplé tak i studené.

 

Recept od: Renata Hřebíčková , zobrazeno:7643x
Recept se 06.06.2008 umístil v žebříčku nejlepších receptů na 2.místě.
45 minhlavní chod , porce: 4

zdroj:

Vaření.cz

 

Máte rádi lízátka???

A víte jak se takové lízátko vyrábí? :)))


Photobucket 




Photobucket

 

Photobucket

Photobucket

MINUTKA „GYROS“:

Photobucket

Plátky kuřecího masa naklepeme, ochutíme kořením Gyros, potřeme hořčicí s křenem a obalíme v polohrubé mouce. Smažíme v rozpáleném tuku. Po opečení dáme na jednu stranu plátek anglické slaniny, na druhou stranu plátek sýra Eidam. Vložíme zpět do pánve slaninou dolů a krátce (do rozpuštění sýra) osmahneme. Podáváme s brambory (nejlepší jsou „americké“) a zeleninovou přílohou.



KUŘECÍ ROLÁDKY:
Plátky kuřecích řízků naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Na každý kousek masa položíme plátek sýra a šunky. Svineme do roládky, zajistíme nití nebo jehlou. Obalíme v hladké mouce a prudce opečeme v rozpáleném tuku. Podlijeme horkou vodou a dusíme v tlakovém hrnci 20-30 minut. Šťávu zahustíme zakysanou smetanou. Podáváme s brambory nebo rýží.



ZAPÉKANÉ KUŘECÍ ŘÍZKY:
4 kuřecí řízky, 2 cibule, 1 kapie, 150 g slaniny, 150 g sýra Eidam, šlehačka, sůl. Kuřecí řízky naklepeme, osolíme a naskládáme do tukem vymazaného pekáčku. Poklademe vrstvou nakrájené cibule, slaniny, kapie a na kostičky nakrájeného sýra. Zalijeme šlehačkou a zapečeme. Podáváme s opékanými brambory.


Photobucket

 

Máte hlad? Žádný problém, máme tady "Rychlovku" :)

Sýrovo - česneková pomazánka






dobrou chuť!!! :))

více zde, určitě si pochutnáte...




http://www.stream.cz/video/37/18077-rychlovky-rychla-omeleta

dobrá omeletka, a jiné...:)

 

NĚCO PRO KUCHYNI

Sulc - huspenina - rosol - aspik


emban44.gif

sulc.jpg picture by darmarka3



Slovácká drkotina
500 g vepřových kůžiček (či naříznutých vepřových nožiček), 200 g
vepřového masa, 1 vepřový jazyk, 100 g vepřových jater, 2
petržele, 2 mrkve, 1 celer, 2 cibule, 5 stroužků česneku, 2 lžíce
octa, majoránku, nové koření, celý pepř, sůl.
Kůže (nebo nožičky) zalijeme vodou tak, aby byly potopené,
a s pepřem a novým kořením vaříme 1 hod. Potom přidáme maso
pokrájené na kostičky, jazyk, petržel, mrkev, celer a cibuli
a dále vaříme 25 min. Vložíme ještě nadrobno pokrájená játra
a vaříme dalších 10 min. Vodu neustále doléváme, aby bylo maso
ponořené. Nakonec vyjmeme pepř a nové koření, osolíme, okořeníme
majoránkou a utřeným česnekem, dochutíme octem, nalijeme do formy
a dáme do chladu ztuhnout. Hotové nakrájíme na porce, obložíme
čerstvou zeleninou a podáváme s chlebem.

emban44.gif

Studený nářez s huspeninou
2 vepřové nožky, 1 mrkev, čtvrt celeru, nové koření, celý pepř,
2 lžíce sterilované kukuřice, 2 lžíce sterilovaného hrášku, 2
lžíce octa, 1 vejce natvrdo, 1 hlávkový salát, 400 g šunky,
sterilované okurky, cherry rajčata, křen, plnotučná hořčice, sůl,
pepř.
Nožičky vaříme v osolené vodě s kořením 1 hod., pak vyjmeme
koření, přidáme mrkev a celer nastrouhané nahrubo a vaříme ještě
15 min. Nožičky vyjmeme, obereme z nich maso, nakrájíme nadrobno
a přidáme společně s kukuřicí a hráškem k vývaru se zeleninou.
Dochutíme octem, solí a pepřem. Formu na biskupský chlebíček
vyložíme fólií a na dno nalijeme trochu čirého vývaru. Po
částečném ztuhnutí na něj urovnáme plátky vejce a opatrně je
zalijeme připravenou hmotou. Huspeninu necháme v chladu ztuhnout.
Na mísu urovnáme listy salátu, šunku, plátky huspeniny a ozdobíme
pokrájenými okurkami a cherry rajčaty. Podáváme s křenem
a hořčicí.

emban44.gif

Zasklená vejce
10 plátků želatiny, 4 lžíce sterilovaných žampionů, 4 lžíce
sterilovaného hrášku, 100 g šunky, 2 vejce uvařená natvrdo, 1
červená kapie, 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžička cukru, bílý
pepř, sůl.
Želatinu rozpustíme, vmícháme do ní citronovou šťávu, cukr,
trochu soli a bílého pepře. Připravíme si 4 větší skleněné misky,
na jejichž dno nalijeme slabou vrstvu želatiny. Když ztuhne,
rozložíme na ni plátky žampionů a přelijeme další vrstvou
želatiny. Po jejím ztuhnutí na ni nasypeme hrášek a zase zalijeme
želatinou. Do další vrstvy umístíme po celé ploše nudličky šunky,
mezi ně půlku vařeného vejce žloutkem nahoru a kousky červené
kapie. Zalijeme tenkou vrstvičkou želatiny a dáme do chladu
ztuhnout.

emban44.gif

Sýrové želé tří barev
5 plátků želatiny, 500 g čerstvého sýra, 2 lžíce másla, 1 červená
kapie, 1 lžička mleté sladké papriky, 2 lžíce strouhaných ořechů,
3 lžíce sekané pažitky, bílý pepř, sůl.
Sýr utřeme s máslem a solí dohladka a rozdělíme na 3 části. Do
jedné vmícháme nadrobno posekanou kapii a sladkou papriku, do
druhé utřený česnek a nastrouhané ořechy, do třetí bílý pepř
a sekanou pažitku. Želatinu rozpustíme a pomalu a opatrně ji
přilijeme k jednotlivým sýrovým hmotám. Každou zvlášť prošleháme.
Směsi nalijeme do 3 hranatých plastových misek vyložených
průsvitnou potravinářskou fólií a dáme do chladu ztuhnout. Před
podáváním vyklopíme a nakrájíme.

emban44.gif

Ryba v rosolu
4 očištěné porce ryby (losos, kapr, treska, mořská štika aj.),
4 vepřové nožičky, bobkový list, nové koření, celý pepř, 1 mrkev,
1 petržel, čtvrt celeru, 1 cibule, čerstvý kopr, 1 citron, sůl.
Vepřové nožičky vaříme v osolené vodě s kořením a očištěnou, ale
nepokrájenou zeleninou 1 hod. Potom vyjmeme koření a zeleninu,
vložíme porce ryby a vaříme dalších 20 min. Rybu vyndáme,
rozložíme ji do větší mísy nebo pekáče a pokrájíme se snítkami
kopru a kolečky citronu. Vývar scedíme, necháme trochu
vychladnout, zalijeme jím rybí porce a dáme do chladu ztuhnout.
Podáváme s pečivem a pikantními omáčkami nebo se zeleninovým
salátem.

emban44.gif

Provensálská terina
Vepřové koleno nejlépe zadní, 500 g uzené krkovičky, 500 g
kořenové zeleniny, 1 lžíce směsi divokého koření, 3 l vody, 1
cibule, hlavička česneku, sůl, cukr, ocet, mletý pepř, svazek
bylinek.
Koleno a krkovičku uvaříme s kořením a bylinkami doměkka. Přidáme
zeleninu, hlavičku česneku rozkrojenou na polovinu a neoloupanou
cibuli. Vše vaříme doměkka. Scedíme, maso vyjmeme a nakrájíme.
Kůžičku umeleme, z vývaru odstraníme tuk a svaříme ho prudkým
varem zhruba na litr. Lehce okyselíme a do houstnoucího vývaru
přidáme maso. Ve chvíli, kdy se začne "táhnout", vlijeme do
formy a dáme ztuhnout.

emban44.gif

Domácí huspenina (sulc)
1 forma srnčího hřbetu, 2-3 vepřové nožičky, 350 g vepřové plece
s kůží (kolínka), 500 ml vody, sůl, 6 kuliček celého pepře, 4
kuličky nového koření, 1 bobkový list, 1 menší oloupaná cibule,
150 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), asi 50 ml octa
na dochucení, mletý pepř.
Vepřové nožičky a maso omyjeme, vložíme do hrnce (nejlépe
tlakového), zalijeme studenou vodou, osolíme, přidáme koření
a uvedeme do varu. Vaříme mírným varem do změknutí masa, během
vaření odebíráme z povrchu tuk a pěnu; vaříme-li v tlakovém
hrnci, tuk sebereme až po uvaření. Před koncem varu přidáme
očištěnou, na větší kusy překrojenou kořenovou zeleninu,
přepůlenou cibuli a ocet a dovaříme doměkka. Uvařené maso
a zeleninu vyjmeme z vývaru, dáme do mísy a necháme chvíli
zchladnout. Vývar přecedíme, necháme ustát a z povrchu sebereme
naběračkou všechen tuk. Maso nakrájíme nadrobno, kořenovou
zeleninu na drobné kostičky a v míse promícháme s vývarem. Podle
chuti opepříme, případně dosolíme. Směs naběračkou nalijeme do
formy na srnčí hřbet. Necháme vychladnout a potom ztuhnout
v lednici. Huspeninu vyklopíme z formy; jde to lépe, když dno
z vnější strany na okamžik ponoříme do teplé vody. Podáváme
s cibulí a octem.

emban44.gif

Aspik (rosol)
1 kg nožiček a kůží, 150 g kořenové zeleniny, 1 cibule, sůl, ocet
podle chuti, několik zrnek pepře a nového koření, kousek
bobkového listu, plátěný sáček.
Důkladně očištěnou kůži a nožičky vložíme do asi 0,5 l studené
osolené vody a zvolna přivádíme k varu. Mezitím do plátěného
sáčku vložíme neoloupanou cibuli, pokrájenou zeleninu a koření,
sáček dáme do hrnce. Zmírníme plamen a při nižší teplotě vše
dovaříme doměkka. Průběžně odstraníme tuk. Posléze vše přecedíme
přes utěrku. Nakonec aspik ochutíme octem. Zaléváme jím různé
pochoutky (šunku, zeleninu, vejce atd.).

emban44.gif


Vaječná tlačenka
6 vajec uvařených natvrdo, želatina na vaječnou tlačenku,
sterilovaný salát (Moravanku nebo Kunovjanku), půlku žluté
a půlku červené papriky, 150 g šunkového salámu, 250 ml majonézy,
1 kostku masoxu, 1 menší cibuli.
Sterilovanou zeleninu scedíme, nálev zachytíme. Zeleninu
nakrájíme nadrobno a dáme do mísy. Přidáme natvrdo uvařená vejce,
salám, cibuli a kapie (vše nakrájené na kostky) a majonézu.
Všechno důkladně promícháme. Nálev doplníme vodou do 300 ml
a tekutinu rozdělíme na 2 poloviny. V jedné povaříme kostku
masoxu, do druhé nasypeme želatinu, kterou za stálého míchání
zahříváme, dokud se nerozpustí. Včas ji odtáhneme z ohně, protože
varem by se želatina znehodnotila. Po vychladnutí vše smícháme,
nalijeme do formy na srnčí hřbet a dáme ztuhnout alespoň na 2
hod. do lednice. Pak vaječnou tlačenku opatrně vyklopíme.
Před podáváním můžeme ozdobit kousky zeleniny a čerstvými
bylinkami.

emban44.gif

Kolínková tlačenka
1 čerstvé vepřové koleno, 1 uzené vepřové koleno, 1 cibule, 8
kuliček černého pepře, 8 kuliček nového koření, bobkový list,
trochu tymiánu, sůl.
Maso zalité vodou uvaříme s cibulí, kořením a solí doměkka.
Vykostíme a společně s kůží umeleme. Rozředíme procezeným vývarem
tak, aby vznikla hustá kaše. Nalijeme do formy srnčího hřbetu
a necháme v chladu ztuhnout.

emban44.gif

Huspenina s krůtím masem
340 g krůtího masa (z prsou nebo stehen), 1,3 l vody, 2 červené
kapie, 1 mrkev, 1 menší petržel, 100 g celeru, 100 g zelených
oliv s paprikou, 1 cibule, 1 sáček želatiny v prášku, 1 lžíce
bílého vinného octa, 5 kuliček černého pepře, 2 kuličky nového
koření, 1 bobkový list, mletý bílý pepř, sůl.
Očištěnou kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky a vložíme
spolu s omytým masem a oloupanou cibulí do hrnce. Přidáme bobkový
list, nové koření a pepř, zalijeme 1,2 l vody, přivedeme k varu
a vaříme asi 30 min. Pak maso vyjmeme a po vychladnutí nakrájíme
na kostičky. Vývar scedíme, 4,5 dl z něj odlijeme a 2 min. v něm
povaříme na nudličky nakrájené kapie. Vývar s kapiemi osolíme,
opepříme a ochutíme octem. Želatinu necháme nabobtnat ve zbylém
1 dl studené vody, zalijeme ji horkým vývarem s kapiemi a za
stálého míchání necháme želatinu rozpustit. Přidáme krůtí maso
a nakrájené olivy, hmotu nalijeme do formy na biskupský chlebíček
a necháme v chladu dobře ztuhnout. Před podáváním formu
s huspeninou namočíme na okamžik do horké vody, huspeninu opatrně
vyklopíme a nakrájíme ji na plátky. Podáváme s listy salátu
a opečenou bagetou.

emban44.gif

Makrela v tvarohovém aspiku
3 plátky želatiny, 1 šalotka, 1 lžíce másla, 400 g lučiny, 125 ml
mléka, asi 300 g uzené makrely, sůl, pepř, 2 svazky bylinek
(petrželka, pažitka, kerblík, aj.), 2 lžíce octa, 1 natvrdo
uvařený žloutek, červený pepř.
Namočíme želatinu. Oloupeme šalotku a drobně ji nakrájíme.
Podusíme ji na másle, necháme vychladnout a smícháme s lučinou.
Zahřejeme mléko a rozpustíme v něm želatinu. Přimícháme lučinový
krém a necháme chvilku chladnout. Mezitím vykostíme makrelu,
rozmačkáme ji nebo rozšleháme najemno a vmícháme do krému.
Necháme na 2 hod. tuhnout. Obereme bylinky a otrháme lístky.
Najemno je nasekáme. Ocet našleháme s olejem a ochutíme solí
a pepřem. Bylinky nasypeme na talíře a pokapeme je marinádou.
Z krému vykrajujeme nočky a klademe je na talíře.

Dobrou chuť!
Zdroj: EMA
emban44.gif

Šunkové kostičky

Rychlá pochoutka... :)




Díky pečení na vodní lázni je vaječná ‚nádivka‘ úžasně nadýchaná a nevysuší se. Podávat ji můžete jako chuťovku.

Ingredience:

 

  • 10 vajec
  • 250 g šunky
  • sůl a pepř na dochucení
  • máslo na vymazání formy
  • Doba přípravy: 10

    Pečení: 30 minut

    Počet porcí: 4
     

    Příprava jídla:

    Troubu předehřejte na 180 stupňů. Vejce rozšlehejte s drobně pokrájenou šunkou, solí, pepřem. Vlijte do menší formy nebo pekáčku, vymazaného máslem. Vložte do většího, naplněného do poloviny horkou vodou, a pečte ve vodní lázni, až směs zpevní.

    Zdroj:     http://www.apetitonline.cz/

 

Jahodový dortík ze zakysané smetany a pudinku

Něco sladkého, hmmm... :)


jahody.jpg picture by darmarka4

 
 Ingredience:
 cukr moučka - 100 g
 vanilkový cukr - 3 balíčky
 zakysaná smetana - 750 g
 dětské piškoty - 1 balíček
 čerstvé jahody - 400 g
 bílá čokoládová poleva - 1 balíček
 2 vanilkové pudinky 

 Postup :
 Jahody zbavíme lístečků, omyjeme, osušíme a nakrájíme na čtvrtky.
 
 Smetanu metličkou promícháme s vanilkovým i moučkovým cukrem.
 
 Formu na dort vypláchneme studenou vodou, pokud použijeme plastovou, v
 případě kovové dortové formy použijeme alobal na vyložení.
 
 Pudink si připravíme podle návodu od výrobce. Do připravené formy nalijeme polovinu, poklademe částí jahod a přelijeme druhou polovinou pudinku. Ještě do teplého naskládáme vrstvu piškotů, co nejvíce k sobě.
 
 Tento základ necháme dobře vychladnout. Na studené piškoty a pudink nalijeme polovinu smetany, do které nasypeme zbytek jahod. Dort uzavřeme zbytkem kysané smetany a opět vrstvou piškotů.
 
 Formu zakryjeme a dáme na noc do lednice ztuhnout.
 
 Druhý den dort opatrně vyklopíme a mřížkovitě ozdobíme rozpuštěnou
 čokoládovou polevou. Při podávání můžeme dort ozdobit čerstvými jahodami nebo šlehačkou.

jahody2.jpg picture by darmarka4

 

Nejúžasnější řízky

Vyzkoušejte... :) Jsou mňamky!!!



 Ingredience: 8 prsních kuřecích řízků, 1 velký hustý bílý jogurt, 2 celá
 vejce, stroužky česneku, sůl, pepř, další koření dle chuti .


 
 Postup přípravy: Kuřecí řízky naklepeme, osolíme a opepříme a namáčíme do
 jogurtové marinády. Tu připravíme smícháním jogurtu, vajec, česneku, opět
soli a pepře a třeba pálivé grilovací koření. Pak maso přendáme do
 uzavíratelné nádoby a uložíme v lednici. Nejdříve druhý den vyndáváme řízky z
 marinády,obalujeme ve strouhance a opatrně smažíme.
 Řízky jsou hodně křehké, chuť úžasná, kdo zažil, nechce jinak ( i řízky z krkovice).

 

 Nemá to chybu !!!

 

Pečeně s kůrčičkou po provensálsku

vyobrazení


kategorie: vepřové pečeně

recept je určen pro 4 osob(y)
doba přípravy je cca 120 minut

Ingredience:
1 kg vykostěného ramínka,
750 g brambor,
2 červené papriky,
1 lžíce másla,
3 lžíce olivového oleje,
sůl,
nahruho mletý pepř,
1 lžička pálivé papriky,
1/2 lžičky provensálského koření,
1 snítka estragonu,
5 stroužků česneku,
8 zelených a 8 černých oliv,
1/4 l vývaru

Příprava:
1. Maso omyjeme studenou vodou a osušíme. Kůži pečeně nařízneme ostrým nožem do kosočtverečků. Troubu předehřejeme na 175 °C.

2. Brambory oloupeme, omyjeme a rozčtvrtíme. Paprikové lusky omyjeme, zbavíme jádřince a pokrájíme na větší kousky.

3. Pomalu rozpustíme v kastrůlku máslo, smícháme ho s olivovým olejem a kořením a touto směsí potřeme pečeni.

4. Estragon omyjeme, osušíme a natrháme na kousky. Maso s připravenými bramborami a paprikou, neoloupanými stroužky česneku, olivami a bylinkami položíme do pekáče, pokapeme zbytkem tuku s kořením a pečeme asi 90 min. Po 15 min. přilijeme vývar.

Doporučená příloha:
Pečeni podáváme obloženou bramborami s paprikou.

Autorem receptu je pepicek

zpět na hlavní stranu

Povídá žena manželovi:
"Já si skočím na pět minut k sousedce
a ty mezitím nezapomeň každých deset
minut podlít pečeni!"  :))
 

 

Jahodové pokušení
 


 

Vůbec nic se nevyrovná chuti a vůni čerstvých jahod. Jsou oblíbené jak u dětí, tak u dospělých. A úplně nejraději je máme jen tak, rovnou do pusy :-)


 

Každý nemá to štěstí a zahrádku, kde si může jahody vypěstovat. Není problém si je koupit kdekoliv v prodejně s ovocem a zeleninou či v supermarketu. Koupené jahody musíme vyjmout z obalu a vybrat pomačkané, případně nahnilé plody. 
Ty, které hned nespotřebujeme uskladníme v ledničce, ale i tak bychom je měli spotřebovat co nejdříve - nejpozději do dvou dnů. Jahody před uložením do chladničky nemyjeme.


 

Pokud se vám podaří něco z úrody jahod zachránit do kuchyně, můžete vyzkoušet některý z těchto receptů...


 

Jahodová pochoutka
Suroviny:
1/2 kg jahod, 1 kostka tvarohu (250 g), 150 ml smetany ke šlehání, 4 vejce, 70 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr.
Postup: Omyté a okapané jahody rozkrájíme na poloviny. Tvaroh, 50 g cukru, žloutky a vanilkový cukr utřeme do hladkého krému. Ušleháme šlehačku a vmícháme ji do tvarohového krému.
Jahody poskládáme do skleněné nebo teflonové zapékací misky (nejlépe do kulaté, průměr asi 30 cm) a zalijeme připraveným krémem.
Pečeme v předehřáté troubě (asi 200 °C) asi 20 - 25 minut.
Mezitím, co se jahody s krémem pečou, ušleháme si sníh ze 4 bílků a zbylého cukru. Po 15ti minutách pečení potřeme moučník sněhem a ještě dopékáme než sníh zezlátne.


 

Jahodami můžete také ozdobit sladké vafle nebo palačinky, které můžete připravit třeba podle tohoto palačinkového receptu: Sto let staré palačinky.


 

Z jahod můžete připravit také klasický nepečený dort z kysané smetany...
Surovin: 2 smetany ke šlehání, 2 kysané smetany (můžeme obměňovat - třeba 1 smetana ke šlehání, 1 bílý jogurt, 2 kysané smetany), piškoty podle potřeby, jahody (které můžeme nahradit jiným oblíbeným ovocem), cukr (podle toho jak moc sladké máme rádi)
Postup: Ušleháme spolu smetany, jogurty a cukr. Do kulaté formy (může být i jiný tvar) vyložené potravinovou folii naskládáme vrstvu piškotů, trošičku krému, vrstvu plátků jahod, vrstvu piškotů, zase trochu krému...a tak pořád dokola, až vypotřebujeme všechen krém a jahody. Dáme chladit do lednice, nejlépe do druhého dne.


 

Stejně chutné je i Jahodové tiramisu.


 

Pro děti můžete připravit oblíbený jahodový koktejl, který máte hotový za pár minut. Jahody jen rozmixujete s mlékem a trochou cukru, nalejete do skleniček a ozdobíte kopečkem šlehačky.


 

Stejně tak oceníte také domácí jahodovou zmrzlinu, kterou připravíte z 300 g jahod, 50 g cukru, 100 ml kefíru a 200 ml smetany ke šlehání. Svaříme cukr s 5 lžícemi vody, necháme vychladnout a přimícháme jahody, které jsme rozmixovali na kaši. Přilejeme i kefír a ušlehanou smetanu. Zmrzlinovou hmotu vyklopíme do umělohmotné krabičky a dáme do mrazáku. Servírujeme nakrájené na plátky, můžeme zdobit šlehačkou a čerstvými jahodami.


 

Jahody můžete použít také do ovocného salátu, který vás osvěží v horkých dnech. Smícháme v míse jahody nakrájené na čtvrtky, kompotovaný ananas, kompotované borůvky a jiné ovoce, které máme rádi. Kompoty do mísy nalejeme i se šťávou. Ovocnou směs dáme na delší dobu vychladit do lednice a podáváme.


 

Jednoduché jahodové kolečka
Z listového těsta vykrajujeme kolečka, pomocí obráceného hrníčku. Ty klademe na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem a navršíme na ně kopečky tvarohu smíchaného s trochou cukru (řídíme se naší chutí). Dáme péct do trouby předhřáté na 170 °C. Až nám začnou okraje těsta pomaličku zlátnout, povytáhneme plech z trouby a na tvaroh naskládáme kousky jahod. Ještě chvíli dopečeme v troubě.


 

Jahodová snídaně
Nakrájené kousky jahod přihoďte do misky s cornflakesy a zalijte mlékem. Jednoduché, ale výborné a zdravé.

ZDROJ: Žena-in

Pstruh s opečenými mandlemi a slaninou


 

Vychutnejte si s přáteli delikátní menu, které pro vás Apetit exkluzivně připravil podle receptů Martina Holka, šéfkuchaře pražské restaurace SOHO+

Autor: Apetit, Stanislava Moravcová ml.

Ingredience:

  • cca 600 g čerstvých filátek ze pstruha či candáta
  • 1 snítka čerstvého kopru, nasekaná
  • 3–4 kuličky pepře, nejlépe růžového
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce oleje a 2 lžíce másla na opečení
  • 100 g mandlí (vařených, loupaných), nasekaných (pod označením blanšírované se prodávají zhruba za 36 Kč/80 g)
  • 100 g anglické slaniny, nakrájené na kostičky
  • sůl

    Doba přípravy: 10

    Opékání: 10 minut

    Počet porcí: 4

    Příprava jídla:

    1.  Filátka naporcujte, osolte (pokud je budete opékat hned) a vtlačte do nich nasekaný kopr i podrcený pepř. Pak rybu obalte v mouce (v téhle fázi vydrží v lednici pod fólií i den), opečte dozlatova na směsi oleje a másla a nechte pět minut dopéct v troubě předehřáté na 180, u horkovzdušné na 160 °C.

    2.  Mezitím na pánvi nasucho orestujte posekané mandle, aby byly mírně (!) nahnědlé. Kostičky anglické slaniny vypečte v rendlíku na škvarky.

    3.  Rybu posypejte opečenou slaninou i mandlemi a podávejte.
     
    Dobrou chuť!!!
    recept je ze stránek: http://www.apetitonline.cz/

    spousta dobrůtek od čtenářů: http://www.apetitonline.cz/recepty_ctenaru.html

 

Křenová pomazánka

Našla jsem na - Ženě in




Ingredience:

krenex - 1/4 skleničky (400 kJ)     800 kJ / 100 g
trvanlivý salám - 10 dkg (1814 kJ)     1814 kJ / 100 g
tvaroh - 250 g (1098 kJ)     439 kJ / 100 g
majonéza - 3 - 4 lžíce (3049 kJ)     3049 kJ / 100 ml
sůl - špetka (0 kJ)     0 kJ / 100 g
pepř bílý - špetka (1 kJ)     100 kJ / 100 g

 

Návod:
Salám nastrouháme na hrubším struhadle, přidáme tvaroh, krenex, majolku, osolíme, opepříme a pořádně promícháme.

Doba přípravy: 20min.
Porce: 4
Energetická hodnota: jedna porce 1590 kJ
Země původu: Česká republika

 

Chutná k pivu i vínu... :))  Dobrou chuť..:)

 

 

Jahodová zmrzlina

Recepty > Moučníky a dezerty > Zmrzliny a mražené dobroty

Free Glitter Graphics, Cartoon Dolls, Animated Icons, Friendster Graphics, Piczo Graphics, MySpace Graphics, MySpace Codes, MySpace layouts, Doll Codes from http://www.freeglitters.com


Ingredience pro přípravu 4 porcí:

500 ml jahodového protlaku (viz postup) | 0.75 l smetany | 180 g pískového cukru

Příprava:

Polovinu smetany ušleháme a druhou polvinu promícháme s jahodovým protlakem (čerstvé jahody rozmixujeme a přecedíme přes jemné nekovové sítko) a cukrem. Nakonec zamícháme ušlehanou smetanu a dáme zmrazit.

Autor: centrum

 

myspace layouts, myspace codes, glitter graphics


...ten je co???

 MASO

Řízky bez vejce

 


 

Ingredience:

 

vepřové, nebo kuřecí řízky - 4 ks (2196 kJ)     366 kJ / 100 g
jogurt bílý - 1 kelímek (600 kJ)     400 kJ / 100 g
grilovací koření - 1/2 balíčku (8 kJ)     100 kJ / 100 g
mouka pšeničná hladká - 1 hrnek (1478 kJ)     1478 kJ / 100 g
strouhanka - 2 hrnky (2342 kJ)     1561 kJ / 100 g
česnek - 3 stroužky (271 kJ)     452 kJ / 100 g
sůl - podle chuti (0 kJ)     0 kJ / 100 g

Návod:
 

Omyté maso naklepeme a jemně osolíme. Obalíme v mouce, pak v jogurtu (nahrazuje vejce) a nakonec obalíme ve strouhance, do které jsme zamíchali grilovací koření a prolisovaný česnek. Obalené smažíme na pánvičce a podáváme s bramborovou kaší.

 


Doba přípravy: 30min.
Porce: 4
Energetická hodnota: jedna porce 1724 kJ
Země původu: Česká republika

http://www.zena-in.cz/recepty/

myspace layouts, myspace codes, glitter graphics

Dejte si zeleninu

 




Vadí vám jíst stále jen maso? Připravte si zeleninu, je lehká a svěží. Zkuste
nové recepty!

Koláč s cibulkou
6 porcí
Těsto: 200 g tvarohu, 7 lžic olivového oleje, 7 lžic mléka, 1 vejce, 420 g polohrubé mouky, 3 – 4 lžičky kypřicího prášku do pečiva, sůl
Náplň: 400 g cukety, 400 g rajčat, cibulka, řeřicha, 2 stroužky česneku, 100 g měkkého salámu, plátky sušené šunky, 100 g nahrubo nakrájeného tvrdého sýra, kečup, sůl, mletý černý pepř, olivový olej
Z tvarohu, oleje, mléka, vejce, kypřicího prášku, soli a mouky si připravíme těsto, které rozválíme na pomoučené desce. Pak těsto přeneseme na vymaštěný plech. Natřeme ho kečupem a olivovým olejem. Rozložíme na ně nakrájenou cuketu s rajčaty. Přidáme nakrájený měkký salám, sušenou šunku, nakrájený česnek a nastrouhaný tvrdý sýr. Naplněný koláč osolíme, opepříme a dáme péct do vyhřáté trouby. Po upečení koláč posypeme nakrájenou cibulkou. Ozdobíme řeřichou a lístky bazalky.
Čas přípravy: 60 minut

Zelenina v těstíčku
4 porce
200 g květáku, 200 g brokolice, 200 g mrkve, zeleninový vývar
Těstíčko: 250 g polohrubé mouky, 4 žloutky,
270 – 300 ml mléka, sůl, mletý černý pepř, vegeta

Mrkev očistíme a brokolici s květákem rozebereme na růžičky. Spolu krátce povaříme v zeleninovém vývaru. Předvařenou zeleninu vyndáme a necháme vychladnout. Po vychlazení ji obalíme v mouce a připraveném těstíčku. Smažíme na oleji ze všech stran. Podáváme se zeleninovou přílohou.
Těstíčko: Mouku, žloutky a mléko spolu smícháme. Ochutíme solí, mletým černým pepřem, vegetou a dobře smícháme.
Čas přípravy: 45 minut

Barevná omeleta
4 porce
400 g uvařených brambor ve slupce, 100 g květáku, 100 g brokolice, 50 g kedlubny, 50 g hrášku, 50 g mrkve, 6 vajec, 1 lžíce zakysané smetany, 1 lžíce nastrouhaného tvrdého sýra,
2 – 3 lžičky hladké mouky, sůl, mletý černý pepř, vegeta

Květák a brokolici rozebereme na růžičky. Krátce povaříme v osolené vodě spolu s nakrájenou mrkví, hráškem a kedlubnou. Pak zeleninu vyndáme, scedíme a necháme vychladnout. Vychlazené brambory očistíme a nakrájíme na kolečka. Kulatou zapékací formu vymastíme. Na dno rozložíme nakrájené brambory, které osolíme. Na brambory dáme míchanou zeleninovou směs. Osolíme, opepříme a ochutíme vegetou. Do rozšlehaných vajec přidáme zakysanou smetanu, hladkou mouku, nastrouhaný tvrdý sýr, sůl, mletý černý pepř a smícháme dohromady. Touto směsí zalijeme zeleninu ve formě a vložíme péct do vyhřáté trouby. Po upečení vyndáme z formy a nakrájíme na kousky.
Čas přípravy: 70 minut

 

 

Šéfkuchař

 



Proč si občas nedopřát sladkou pochoutku jako hlavní jídlo?
Oběd pro mlsouny
Každého někdy honí mlsná. A malé děti sladké přímo zbožňují. Pochutnejme si proto na lákavě vyhlížejících laskominách.



Bramborové vdolečky
30 g droždí, 60 g krupicového cukru, 250 ml mléka, 500 g polohrubé mouky, 200 g vychladlých vařených brambor, sůl, 1 vejce, 80 g rostlinného tuku, olej na smažení, hustá malinová zavařenina, nastrouhaný tvrdý tvaroh
Nejprve připravíme kvásek z droždí, lžičky cukru, poloviny vlažného mléka a 2 lžic mouky. Do mísy prosejeme zbývající mouku, nastrouháme brambory najemno, přidáme sůl, zbývající cukr a vejce. Pak vlejeme vykynutý kvásek, zbývající vlažné mléko a rozpuštěný tuk. Zaděláme vláčné těsto, přikryjeme ho čistou utěrkou a na teplém místě necháme vykynout. Poté z něj vyválíme silnější plát a formičkou nebo skleničkou vykrájíme kolečka. Klademe je do rozpáleného tuku a smažíme z obou stran dozlatova. Na ještě horké vdolečky naneseme zavařeninu a posypeme tvarohem.
Doba přípravy: asi 60 minut
TIP! Ozdobíme je šlehačkou nebo kysanou smetanou.

Trhanec v jahodové omáčce
120 g másla, 100 g krupicového cukru, 6 vajec, 260 g polohrubé mouky, sůl, 200 ml mléka, hrst hrozinek, několik čerstvých jahod na ozdobení
Na omáčku: 1 jahodový kompot (400 g), 3 lžíce krupicového cukru, 1 až 2 lžíce škrobové moučky
Máslo ušleháme s cukrem a vmícháme do něj žloutky. Potom přisypeme mouku a špetku soli, přilejeme mléko a přidáme rozinky. Nakonec opatrně zapracujeme tuhý sníh z bílků. Těsto nalejeme na plech vyložený pečicím papírem a v předehřáté troubě při teplotě 160 °C pečeme 20 minut dozlatova. Moučník necháme trochu vychladnout a pomocí dvou vidliček ho natrháme. Rozdělíme na talíře, přelejeme omáčkou a ozdobíme čerstvými jahodami.
Omáčka: Trochu jahodové šťávy z kompotu slejeme do zvláštní nádoby. Zbývající jahodový kompot zamícháme s cukrem a zahřejeme. Ve slité studené šťávě rozmícháme škrobovou moučku, přilejeme ji k rozvařeným jahodám a vše prohřejeme, až omáčka zhoustne.
Doba přípravy: 35 minut
TIP! Místo jahodového kompotu připravíme omáčku z nakládaných meruněk nebo malin.

Palačinky plněné tvarohem
700 ml mléka, sůl, 2 vejce, 250 g hladké mouky, olej na smažení, 1 žloutek
Na náplň: 500 g měkkého tvarohu, 80 g krupicového cukru, šťáva z půlky pomeranče, 50 g rozinek
V hrnku rozkvedláme 500 ml mléka se solí, vejci a moukou v řídké těsto. Na olejem lehce vymaštěnou pánev vždy rozlejeme sběračku trochu těsta, upečeme z obou stran tenké palačinky a potřeme je připravenou náplní. Zarolujeme je a naskládáme jednu vedle druhé do vymaštěného pekáče. Ve zbývajících 200 ml mléka rozšleháme žloutek a palačinky jím zalejeme. Zapékáme je v předehřáté troubě při teplotě 200 °C asi 25 minut.
Náplň: Tvaroh utřeme s cukrem a pomerančovou šťávou a zamícháme do něj rozinky.
Doba přípravy: 60 minut
TIP! Těstu prospěje, když ho necháme hodinu odležet v chladu, ale nikoliv v ledničce.

Bramborové šišky s mákem
500 g vychladlých vařených brambor, 300 g polohrubé mouky, 100 g krupice, 1 lžíce škrobové moučky, špetka soli, 1 vejce, mletý mák a moučkový cukr na posypání a rozpuštěné máslo na polití
Brambory nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme do nich mouku promíchanou s krupicí, škrobovou moučku, sůl a vejce. Vypracujeme hladké těsto. Vytvoříme z něj dlouhý váleček a nakrájíme ho na dílky velké 5 centimetrů. Rukou vyválíme šišky a vaříme je ve vroucí vodě asi 6 až 7 minut. Když vyplavou na povrch, scedíme je a rozdělíme na talíře. Každou porci posypeme mákem s cukrem a omastíme rozpuštěným máslem.
Doba přípravy: 25 minut
TIP! Šišky přelejeme horkým švestkovým kompotem.

Zábavné vaření
Sváteční žemlovka s meruňkami
1 malá vánočka, 1 meruňkový kompot (400 g), 2 až 3 vejce, 500 ml mléka, 1 sáček vanilkového cukru, špetka soli, 4 lžíce rozpuštěného másla, 40 g mandlových lupínků, 3 lžíce moučkového cukru

Někdy stačí jednoduchý nápad, třeba že rohlíky v žemlovce nahradíme vánočkou - a na světě je rodinná specialita, kterou každý pochválí. Sladké pečivo a nakyslá chuť meruněk spolu vytvářejí harmonickou kombinaci.

Postup
1. Vánočku nakrájíme na silnější krajíčky. Meruňky necháme na sítku okapat.
2. Vejce rozklepneme do mísy.
3. Přilejeme mléko a ušleháme ho s vejci, vanilkovým cukrem a solí.
4. Plátky vánočky namočíme do rozšlehaných vajec. Pekáč vymažeme máslem.
5. Nasáklé krajíčky klademe vedle sebe do pekáče.
6. Na vrstvu vánočky rozložíme půlky okapaných meruněk a zopakujeme vrstvu krajíčků a meruněk.
7. Posypeme mandlovými lupínky, pokapeme rozpuštěným máslem a v předehřáté troubě při 170 °C pečeme 40 minut dorůžova. Upečenou žemlovku pocukrujeme a hned podáváme.
Doba přípravy: 60 minut
TIP! Lze použít i jiné sladké pečivo, třeba loupáky nebo mazanec.
Příprava pokrmů a recepty MICHAELA DANIELOVÁ,


Připravila JARMILA KULTOVÁ

Nápojový lístek
Pozvání na kafíčko
Jak připravit lahodnou kávu, abychom si vychutnali její neopakovatelnou chuť a aroma?

? Zrnka kávy meleme až těsně před přípravou.
? Namletou kávu skladujeme ve vzduchotěsných dózách.
? Zrnkovou můžeme skladovat v mrazničce; před mletím ji pak nemusíme rozmrazovat.
? Na turka se hodí káva jemně namletá, na překapávanou hrubší.
? Šálky předehříváme.
? Na 1 šálek použijeme 8 až 12 g mleté kávy (1 lžíce) a 2 g rozpustné.
? Teplota vody by měla být pod bodem varu, nikoliv vroucí.
? Chuť zvýrazníme několika zrnky soli, která zároveň změkčí vodu.
? Spařenou kávu nenecháváme dlouho stát.
? Lze ji ochutit: vanilkou, karamelem či oříškovým aroma. V Orientu se do ní přidává kardamom, v Etiopii zázvor, v Mexiku hřebíček a skořice, v Řecku anýz a v Nizozemsku čokoláda.

Cappuccino Mafioso
Do šálku připravíme espreso a smícháme ho s 2 cl amaretta. Doplníme napěněným mlékem: do dlouhé kónické sklenice vložíme kostku ledu, zalejeme ji 150 ml studeného nízkotučného mléka a přidáme 2 kostky cukru. Ručním našlehávačem připravíme hustou pěnu a tu vkládáme lžičkou do kávy.

Koffie Avocaat
Do velkého hrnku nalejeme 2 cl vaječného koňaku, přelejeme ho horkou kávou a navrch dáme 2 lžíce šlehačky a špetku kakaa.

Kávový koktejl
Do sklenice vložíme kopeček vanilkové zmrzliny, upěchujeme ji a přelejeme čokoládovou tekutou polevou. Šálek horké kávy s 5 kostkami ledu protřepeme v shakeru a ochutíme kokosovým sirupem nebo strouhaným kokosem s vodou, směs přilejeme do sklenice a ozdobíme šlehačkou a rozinkami.
Rady a snímky DOUWE EGBERTS, TCHIBO a LUCAFFÉ

 

 

Banánové hody...

Dobrou chuť...:)


Banánové placičky
Banánové placičky :)

 

Pozor! Zralé banány jsou velmi citlivé na nízké teploty. Nikdy byste je proto neměla dávat do lednice, protože v ní zčernají a ztratí veškerou chuť.

Síla banánů

Když chtějí sportovci během cvičení doplnit energii, sní banán. Aby ne, když patří k dietním druhům ovoce s velkou energetickou hodnotou. Banány jsou také jeden z prvních příkrmů dítěte. Mají hodně vlákniny, fosforu, železa, draslíku nebo vitaminu C. I když obsahují poměrně velké množství cukru, byť přírodního, jsou lehce stravitelné. Ovšem za předpokladu, že jsou úplně zralé. Tedy jestliže na sobě mají malé hnědé flíčky. V opačném případě může toto ovoce způsobit plynatost. Banány se uplatňují i při léčbě žaludečních potíží.
 

* Banánové placičky

Potřebujete:
4 banány, 100-150 g polohrubé mouky, 100 ml mléka, 2 vejce, 1 lžičku prášku do pečiva, olivový olej

Postup:
Banány rozmixujte s mlékem a vejci. Přelijte do hluboké misky a přisypte mouku s práškem do pečiva. Těsto dobře promíchejte, na pánvi rozehřejte olivový olej a smažte placičky. Ještě teplé pocukrujte. Na závěr je můžete ozdobit šlehačkou.
 

* Banánovo-kokosová polévka

Potřebujete:
4 banány, 2 lžíce oleje, 400 ml kokosového mléka, 200 ml nízkotučného mléka, 400 ml kuřecího vývaru, šťávu z limetky, sůl, 20 g sušených banánových lupínků

Postup:
Banány nakrájejte na plátky. Na pánvi rozehřejte olej a na mírném ohni je duste 2-3 minuty. Přidejte kokosové i nízkotučné mléko a vývar, přiveďte k varu. Zmírněte plamen a 15 minut vařte. Přidejte šťávu z limetky a sůl. Podávejte horké se sušenými banánovými lupínky.
 

* Žemlovka s banány

Potřebujete:
½ kg jablek, ½ kg banánů, 300 g žemle, 50 g rozinek, 40 g rostlinného tuku, 30 ml citronové šťávy

Postup:
Oloupaná jablka nakrájejte na plátky, banány na kolečka. Na pánvi rozehřejte tuk a vše zprudka duste. Přidejte rozinky, a citronovou šťávu. Žemli nakrájenou na plátky vkládejte do předem vymazané formy. Prokládejte s ovocem, poslední vrstvu zakončete opět žemlí. Potřete zbytkem tuku a zvolna zapékejte. Vrstvit můžete i do samotných zapékacích misek.

(Aneta Stolzová, Family Star)

zdroj: http://www.super.cz/

 

Jeden dobrý "šup šup" recept:


OVOCNÝ KOLÁČ
30 dkg polohrubé mouky, 18 dkg cukru krupice, 2 celá vejce, čtvrt litru mléka, 4 lžíce oleje, prášek do pečiva, jakékoli ovoce, drobenka.
  

 Postup: Všecky přísady dáme do mísy, umícháme řidší těsto a to nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Poklademe ovocem např. meruňkami, švestkami, jahodami,
malinami, borůvkami, jablky, třešněmi a jiným. Posypeme drobenkou a dáme upéci do trouby. Kdo nemá rád drobenku, může koláč pouze pocukrovat. Dobrou chuť!


 

 

Papání s loskutákem... :)

 

Prezidentský guláš, pečený...

 

1 kg vepřového masa
3 velké cibule
5 stroužků česneku
2 lžičky kari
3 lžičky sladké papriky
3 rovné lžíce solamylu
sůl a papř
trošku pálivé papriky


1. Vše se promíchá v míse, přidá se 1 litr vody se 2 masoxy, opět promíchat.
2. Směs se nemusí připravovat předem, po zamíchání ihned peču.
3. Dám do pekáče, přikryji alobalem. Na 250°C se peče 90 minut. Pekač neodkrývat. Dobrou chuť!!!

Dobrý tip: Nic nepokazíme, přidáme-li do guláše hrst čerstvých hub...


Množství:pro 4 osoby
Doba přípravy:30 min
Doba vaření:1 hod 30 min
Hotovo za:2 hod 0 min

 

 

Hrib_ smrkovy_Boletus_edulis (1).jpg

zdroj: http://www.damyko.info/ForumA/portal.php

Vše o houbách, včetně ATLASU HUB...
 

Photobucket

Sýrové karbanátky

 

Přemýšlíte nad rychlým obědem, či večeří???
Nechte se opět inspirovat!

Připravili jsme pro vás rychlý recept, který jistě uvítá nejedna hospodyňka ;o)



Nastrouhejte jemně 20 dkg eidamu, přidejte 2 vejce, 200ml smetany, 2 utřené stroužky česneku,špetku chilli, lžičku sladké papriky, 2 lžíce nasekané petrželky a 10 dkg drobně nasekané kapie. Promíchejte a zahustěte asi tak 15 -20 dkg jemné strouhanky na vláčnou tvárnou hmotu.
Vytvarujte karbanátky a obalte je v troj - obalu.

Pečeme na oleji z obou stran. Podáváme s bramborovou kaší nebo bramborem.

 

 

********************* 

Smetanové brambory

 

Tak na tuhle dobrotu ke mně chodí většina známých včetně tchýně!!

Oloupeme brambory a nakrájíme je na tenká kolečka. Do zapékací misky nalijeme na dno trochu 33% smetany. Na ní položíme jednu vrstvu koleček brambor,  osolíme a polijeme zase smetanou, opakujeme až zapékací misku naplníme.

Polévat smetanou můžeme ob 2 vrstvy. Na zapékací misku 40x 20 potřebujeme asi tak 3-4 kelímky smetany. Na naplněnou misku nalijeme zbytek smetany osolíme, opepříme a dáme péct. Pečeme asi při 150°C  3/4 hodiny.

Můžeme podávat samotné, nebo ke kuřeti se sýrem, k minutkám...

Náš tip: mezi kolečka brambor můžeme přidat naklepané,osolené a opepřené kotlety, které upečeme společně s bramborami. Dáváme vždy 2 vrstvy brambor a vrstvu naklepaných kotlet.

Přeji dobrou chuť!!!

*******************************

Kachna po Srbsku

 

 

Nabízím jeden vyzkoušený recept. Je to mňamka, a myslím že by to šlo i z kuřete nebo

krůty.

 

Kachna po srbsku

1 menší kachna, sůl, 2 lžíce oleje, 2 cibule, 250g salátových okurek, 2 zelené papriky, 4 rajčata, mletý pepř, mletá červená paprika, vývar z kostí.

 

Kachnu osolíme a prudce opečeme v rozehřátém oleji ze všech stran. Olej slijeme, kachnu podlijeme vodou a upečeme téměř do měkka.

 

 

Na slitém oleji opečeme 1cibuli nakrájenou nadrobno a opranou rýži, přidáme druhou cibuli nakrájenou na kolečka, očištěné brambory nakrájené na čtvrtky, okurku na kolečka, papriky bez jadérek na proužky a oloupaná rajčata na čtvrtky. Osolíme, okořeníme mletým pepřem, poprášíme mletou paprikou a zalijeme vývarem z kostí (na 1díl rýže 1,5dílu vývaru).

Promícháme, přidáme rozporcovanou kachnu, přiklopíme a udusíme ve vyhřáté troubě do měkka.

 

Přeji vám dobrou chuť!

 

Naše receptíky od maminečky...



 



DOMÁCÍ ČOKOLÁDY

 

1.

30 dkg tuku, 20 dkg mletého cukru, 20 dkg Sunaru, kakao.

Smícháme a rozehřejeme v hrnci, skoro k bodu varu, aby se vše dobře rozpustilo. Potom plníme do studenou vodou vypláchnutých formiček a čokoládu necháme v chladu ztuhnout. Pak vyklápíme a papáme.

2.

25 dkg tuku, 25 dkg cukru, 10 dkg kakaa, 5 dkg kokosové moučky, 2 lžičky Solamilu, 2 lžičky hladké mouky.

Postupujeme stejně, jako v předchozím receptu.

3.

25 dkg tuku, 25 dkg cukru, 9 dkg kakaa, dva vanilkové pudinky.

Rozpustíme a nalijeme do formiček.

4.

20 dkg tuku Iva, 17 dkg mletého cukru, 3 dkg kakaa, 3 lžíce bramborové moučky a dva vanilkové cukry.

Vše rozpustíme a naléváme.

5.

25 dkg tuku, 15 dkg kakaa, 30 dkg cukru, 3 lžíce bramborové moučky, 1 vanilka, 10 dkg mletých oříšků.

Rozpustíme, naléváme do formiček, necháme ztuhnout a balíme. Mňam! Dobrou chuťku, moje.

 




ŠUHAJDY


1 tuk rozpustíme, přidáme pudink BB a lžičku kakaa.

Náplň:

30 dkg práškového cukru, 10 dkg strouhaných oříšků a 1/2 dl mléka.

Smícháme a plníme do papírových košíčků tak, že nejprve dáme tmavou čokoládu, pak náplň a opět čokoládu. Ozdobíme oříškem.

 

ŠUHAJDY 2



100 g čokolády, 150 g stuženého tuku, 2 lžíce kakaa.

Náplň:

1 dl kávy, 200 g práškového cukru, 100 strouhaných oříšků, 100 g tuku, pár kapek rumu nebo rumové tresti.

Čokoládu a tuk rozpustíme, přidáme kakao a umícháme do hladka. Papírové košíčky plníme čokoládou, pak náplní a opět zalijeme čokoládou. Necháme vychladnout a můžeme ozdobit lentilkami, arašídy, mandlemi, nebo vlašskými oříšky.

Příprava náplně:

V jednom dl kávy vaříme 20 dkg cukru asi 2 minuty. Odstavíme, přidáme 10 dkg oříšků, 10 dkg tuku a trošku rumu.

 

Pro labužníky...


zpět na hlavní stranu

 

vyobrazení Čínský drak
kategorie: minutky

recept je určen pro 0 osob(y)

Ingredience:
300 g vepřové kýty pokrájené na tenké nudličky
2 střední cibule pokrájené na co nejtenší plátky
2 menší pórky pokrájené na proužky
1-2 menší papriky pokrájené na proužky

Nálev:
Nejlépe v porcelánové míse rozšleháme 1 vejce se špetkou soli a špetkou solamylu, a chilli kořením na špičku nože a 1dl sójové omáčky. Nálev smícháme s masem, zakryjeme pokličkou (alobalem) a dáme přes noc do chladna (když máme naspěch stačí i 2 hod).

Příprava:
Vezmeme hlubokou a větší pánev. Rozpálíme 5 lžic oleje, na něm zpěníme cibuli, přidáme papriky a dusíme doměkka na středním plameni. Když jsou po 10 minutách cibule s paprikou dostatečně měkké, zvýšime plamen, vsypeme z misky maso s nálevem a stále mícháme, až asi po 4-5 minutách zbělá a změkne. Opatrně vsypeme pórek, zamícháme a po 2 minutách neseme na stůl.


čerpáno z kuchařky Muž v hrnci z r.2000

Doporučená příloha:
rýže ozdobená pažitkou či snítkami petržele, bramborové hranolky.

myspace layouts, myspace codes, glitter graphics

 

 

Pomazánky od A do Z

 
Vaření.cz:

 

Falešné bryndzové halušky - Hadžaža

Výborné!!!
 

Potřebujeme:

2 kg brambor

2-3 vejce  

2-3 hrnečky hrubé mouky

špetku soli

špetku pepře

2 kelímky zakysané smetany
1/2 másla
15 dkg uzené slaninky.

Postup:

 

Oškrábeme brambory, nastrouháme jako na bramborák. Přidáme vejce, mouku, sůl, trochu pepře a uděláme těsto na halušky. Ty pak házíme do vařící vody a povaříme

asi 10 minut (pozor aby se nám nerozvařily. Kdyby se nám rozpadávaly, přidáme trochu mouky, nebo vejce.) Scedíme a přidáme zakysanou smetanu a máslo.

. Pěkně promícháme, podle chuti dosolíme nebo i trochu opepříme.
Slaninku nakrájíme na kostičky, osmažíme a poléváme s ní hotové naservírované halušky

na talíři. Dobrou chuť!